Mungbönsgryta

Mungbönsgryta

2,5 dl mungbönor
2,5 dl basmatiris¾ dl olivolja
2 gula lökar
¾ dl färsk hackad ingefära
8-10 vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
½ tsk svartpeppar
1 tsk malen kardemumma
1 tsk chilipeppar
½ msk salt
valfria grönsaker i riklig mängd ex. morötter broccoli eller rödbetor

Lägg mungbönorna i blöt kvällen före. Skölj mungbönorna och koka dem försiktigt i 6-8 dl vatten under 20-30 minuter. Koka riset i 4 dl vatten, 1 msk olivolja, 1 tsk salt under ca 10-12 minuter. Skala och hacka lök, ingefära och vitlök. Stek försiktigt löken, ingefäran och vitlöken så att löken mjuknar. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omrörning. När 5 minuter återstår av risets och mungbönornas koktid häller du i lökblandningen och den stekta grönsaksblandninge rör om.
Den färdiga maten kan vara vattnig så gör den gärna en dag innan den ska ätas och låt den stå i kylskåpet så kommer all överflödig vätska att dras åt av bönerna och riset. Gott att servera till är t ex grönsallad & gurka samt naturell yoghurt.


Yogiskgryta är lättsmält och näringsrik mat som innehåller fullvärdigt protein. Den innehåller både lök, vitlök och ingefära som ger dig kraft och kreativitet att verka i världen.
För dig som vill gå ner i vikt kan detta vara en möjlighet. Ät hur mycket du vill! Den är utmärkt att äta för att återfå styrka efter sjukdom. Gör gärna en större laddning som kan lagras i kylskåpet i upp till en vecka.


Kryddkombinationen laddar dig med energi, verkar utrensande och kombinationen av ingredienser förstärker de enskilda kryddornas välgörande effekter.

Lök renar blodet, ger energi och stimulerar matsmältningen
Vitlök fungerar som en naturlig form av antibiotika och hjälper till att bekämpa bakterier och virus
Ingefära stärker nervsystemet, lindrar symptom, stimulerar matsmältningen och hjälper mot förkylning. Är också bra mot menstruationskramp och ryggsmärtor.
Gurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna.
Svartpeppar renar blodet, stimulerar matsmältningen och driver ut gaser ur magen (så även spiskummin)
Chilifrukter innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin och är bra för blodcirkulationen och matsmältningen.

Är du gravid kan du göra en likadan gryta, men ändra kryddblandningen till något mildare kryddor. Använd t ex fänkål, kardemumma, gurkmeja, koriander. När du ammar ska vi undvika att ha det alltför kryddstarkt. Mild kryddning passar bäst i den fasen av livet.

Previous
Previous

Energi-plus-drink, för gravida

Next
Next

Kikärtsröra med aprikos och chilli