Meditation

 

Vad är meditation?

Många som börjar med yoga blir förtjusta i de fysiska övningarna. De känner efter kort tid hur kroppen blir mer flexibel. Hur stelhet och smärta minskar eller försvinner. När det handlar om meditationen kan den vara lite svårare att ta till sig. Vi är inte så vana vid att sitta stilla och göra, till synes, ingenting. Vi är inte vana vid att låta bli att reagera om något oväntat inträffar. Det är så självklart för oss att svara på yttre signaler, att alltid vara tillgängliga. Våra inre signaler glömmer vi lättare bort. De är för svaga och hörs inte i bruset. Eller så tillåter vi oss inte att lyssna inåt.

Hur får jag tankarna att stanna upp är en vanlig fråga?

Du kan inte stoppa dem aktivt. Det går inte. Men du kan avleda. Fokusera på annat. Under meditationen studerar du dina tankar. Jaså, där kom den. Igen! Jaha – jag låter den bara glida iväg som ett löv i vinden.

Du tänker, eller rättare sagt ditt sinne gör det, så oändligt många oväsentliga tankar varje vaken stund att du varken kan eller bör reagera på allt. Tankarna i huvudet är egentligen inte du, i alla fall inte ditt högre jag, den du egentligen är menad att vara. Tankar produceras oupphörligen av ditt sinne. De är inte alltid så positiva. Ibland gör dem dig bara orolig. Ibland är dem rent banala. Samma, samma, samma hela tiden. Men det är ingen mening att försöka hänga med och reagera på allt. Du blir bara trött.

Meditation är egentligen inget passivt.

Du är tvärtom väldigt fokuserad och närvarande. Men du reagerar inte på det som händer omkring dig. Du hör, men bryr dig inte om. När du mediterar så mediterar du.

Viktig att tänka på är att yoga är en gammal tradition som förbereder dig för meditation

Yogaställningarna var mer till för att mjuka upp kroppen så att sinnet skulle acceptera att sitta stilla i timmar. För det var timmar det handlade om. Men också för att ryggraden, “Sushumna”, skulle vara så flexibel att energierna från olika chakrana kunde färdas från roten till hjässan.

Varför ska jag meditera kanske du undrar?

För att varva ner.  För att lugnar ner ditt nervsystem. För att sänker dina stresshormoner. För att din hjärtfrekvensen sjunker. För att ditt blodtrycket sjunker. För att dina musklerna blir mera avslappnade och väl syresatta. För att andningen (den yogiska) gör att du vädrar ut avfallsprodukter från dina lungor. Slempartiklar förflyttas uppåt. När din hjärna får koppla av från den yttre världen kommer den att tacka dig genom att vara extra klok och klar.

Men, säger du kanske, jag har inte tid att sitta stilla och tänka eller sjunga ramsor.

Jo! det är snarare så att du inte har tid att låta bli. För när du har mediterat ett tag kommer du att märka att du inte längre oroa dig för saker och ting, du planerar mindre och lever mer i nuet, du har slutat reagera på småsaker. Du fokuserar helt enkelt på det du ska och det du gör går snabbare och blir bra direkt. Du lägger inte tid på onödigt tjafs och oväsentligheter. Du slutar dagdrömma om ett annat liv. Du hanterar helt enkelt det liv du har. Du blir mer intuitiv när du tar beslut. Du påverkar ditt liv utan att driva på och styra. Du lär dig vänta in det rätta tillfället. Du accepterar den du är och tycker om det du ser och känner.

I Kundaliniyogan finns en mängd av olika meditationer. Med olika handställningar “mudras”, med olika mantran och med olika effekter, som t ex blodtryckssänkande, lugnande, utrensande av negativa känslor, energigivande o s v.

Så, ge inte upp om det känns svårt i början! Det tar olika lång tid att bli bra på yoga och meditation. Men vad har du bråttom till? Ju mer du förmår leva här och nu desto effektivare och lyckligare blir du. Det förflutna är borta. Har ingen betydelse längre. Du är ändå inte den samma.

Meditation och fokus utvecklar din intuition och snart är du en här-och-nu-människa med allt vad det kan ge dig.

Namaste!

 Varsågod att testa denna meditation 

Lugna hjärtats meditation:

Sitt bekvämt med värdig hållning. Lyft hjärtat. Lägg vänster hand mitt på bröstet. Lyft upp höger handflata som att du ska svära en ed och tryck pekfingret mot tummen i Gyan mudra. Sträck de andra fingrarna uppåt. Slut ögonen. Andas lugn mjuk djupandning med andningsuppehåll. Andas in – håll andan inne en stund- andas ut – håll andan ute en stund. Det är inte specificerat hur länge du skall hålla andan inne och ute, utan det gäller att hitta sin egen inre behagliga rytm. Huvudsaken att det känns naturligt och bekvämt. Successivt kan du hålla andan längre stunder utan ansträngning. Andas in, ta en paus, andas ut, ta en paus. 

Lycka till!

 

Jillprofilb%C3%B6nepose.jpg