Yogisk mat

Det finns inga måsten och regler när det gäller yoga och mat.

Yogan i sig är tillåtande och ger möjlighet att vara precis där man är nu. Allting är en process och man bör ge det lite tid. Vad som kan ske automatiskt efter en tids yogautövande är dock att man börjar fundera på vad man äter och dricker eftersom det påverkar praktiken. 

Det man kan ha med sig är att yogan ger etiska rekommendationer hur man bör leva och äta som en sann yogis. Ahimsa är en sådan aspekt som finns med i den åttfaldiga vägen att uppnå yoga. Ahimsa betyder att man inte ska skada någon annan levande varelse, vilket ofta leder till att yogisar är vegetarianer.

Vad är då yogisk mat?

Enligt yogan och ayurvedan har allting tre kvalitéer, så kallade Gunas.

Gunas kan översättas med rep/slinga. (Tänk dig tre slingor ihopflätade med varandra. De kan också ses som energier) Dessa tre heter Tamas, Rajas och Sattva. De är närvarande i alla levande varelser, all materia, alla tankar, personligheter och erfarenheter i olika och evigt föränderliga proportioner. Dessa tre kvaliteter är i en konstant föränderlig relation med varandra.

Även kosten består av dessa tre kvalitéer.

Tamas

Den tunga, tröga och svårsmälta maten som kan ge förstoppning. Skapar sjukdomar, trötthet, depression och oföretagsamhet. Tamastisk mat gör det svårare att utöva yoga, eftersom kroppen blir tung och lederna stela.

Exempel på tamisk mat: rött kött, animaliska och härdade fetter, överkokt eller hårdstekt och grillad mat, kakor, glass, vitt mjöl och färdigmat.

Rajas

Stimulerande mat som skapar överaktivitet, nervositet, stress och sömnproblem.

Exempel på rajas mat: starka kryddor, heta/bittra/sura smaker, saltad eller sötad mat, läsk, godis, choklad, kaffe, svart te, alkohol, cigaretter, färgämnen och smaktillsatser.

Sattva

Den rena maten, som är lättsmält och tillför kroppen energi och lugn. Den har gott om fibrer, vitaminer och antioxidanter och får kroppen att fungera optimalt och ger sinnet klarhet.

Exempel på sattva mat: frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, linser, nötter, honung, örter, ekologiska mejeriprodukter, vatten,  grönt te och örttéer.